Kolesarski izlet po dolini Birše do cerkve sv. Križa

 • DOBROVO – VIPOLŽE – CEROVO –KOJSKO – GONJAČE - ŠMARTNO

  Ogled renesančnega dvorca na Dobrovem, grad Trussio, grad Vipolže s 500 let starimi cipresami, utrjena srednjeveška vas Šmartno, pokušina vin in domačih dobrot.

  Izlet pričnemo na Dobrovem in se s kolesi zapeljemo po dolini potoka Oblanč. V vasi Vipolže si ogledamo zunanjost srednjeveškega gradu. Obkrožajo ga 500 let stare ciprese! Grad bil reprezentančna vila in
  lovski dvorec goriških grofov, kjer so vzrejali konje. V 17. stoletju je bil dvorec prezidan v renesančno vilo
  v beneškem slogu. Po zadnji obnovi je grad po več desetletjih propadanja spet zasijal v svoji nekdanji lepoti. Izlet nadaljujemo proti Nadaljujemo proti vasi Cerovo, kjer zvijemo v dolino potoka Birše. V času prve svetovne vojne je po dolini tekla ozkotirna železnica, ki je Italijanom omogočala oskrbo zaledja in fronte na Sabotinu. O strateškem pomenu kraja priča ohranjen 300-metrski predor železnice na Kalehih. Pod vasjo Kojsko se pričnemo vzpenjati proti središču vasi. Pot nas pelje mimo nekoč najlepšega in največjega gradu v Brdih, ki je bil v 18. Stoletju žarišče goriškega kulturnega dogajanja. Žal s danes lahko gledamo le nekaj ostankov gradu ter nagrobni spomenik z napisnimi ploščami in grboma družine Coronini in Dietrichstein. Nad vasjo se dviga znamenita cerkvica Sv. Križa z redko ohranjenim lesenim krilnim oltarjem iz leta 1515, ki je eden najstarejših gotskih oltarjev na Slovenskem. Ponuja se pa tudi lep razgled na Brda in v smeri Gorice in Vipavske doline. Zadnji vzpon nas pripelje do panoramskega stolpa v Gonjačah, od koder se nato spustimo do srednjeveške utrjene vasi Šmartno. Tukaj si privoščimo okusne domače dobrote. Okrepčani se nato sprehodimo skozi očarljivo naselje, ki skriva nešteto drobnih zanimivosti. Spustimo se po “Klancu” proti vasi Zal Breg in zaključimo izlet na Dobrovem.

  Trajanje 3 – 4 ure, srednje težka varianta.

  Cena po dogovoru.