Prva svetovna vojna

Stoletnica začetka prve svetovne vojne

Pred sto leti, 28. julija 1914, mesec dni po atentatu Gavrila Principa v Sarajevu se je z vojno napovedjo Avstro-Ogrske Kraljevini Srbiji začela prva svetovna vojna.

 

Soška fronta je bila del bojišča, ki je v prvi svetovni vojni med italijansko in avstro-ogrsko vojsko potekalo od Rombona do Tržaškega zaliva v skupni dolžini nad 90km. Na strani Avstro-Ogrske so se bojevali skoraj vsi narodi te večnacionalne monarhije: NemciMadžariItalijaniSlovenciHrvatje,SrbiBošnjakiČehi,... 

Fronta je bila prizorišče največjega spopada na gorskem območju v celotni zgodovini človeštva in največji spopad na Slovenskem  sploh. V spopadih na tej fronti je umrlo tisoče slovenskih vojakov, zaradi česar je tudi danes globoko ukoreninjena v slovensko zgodovino.

Na krute dogodke in trpljenje vojakov danes spominjajo številne ostaline kot so strelski jarki, utrdbe, kaverne, spominska obeležja, vojaška pokopališča, kapele… Pot miru, ki povezuje najpomembnejše ostaline in spominska obeležja soške fronte je posvečena spominu na številne žrtve prve svetovne vojne.