Vodeni ogledi srednjeveške vasice Šmartno

 • Starodavna vasica skriva za svojimi zidovi zgodbe preteklih Beneško – Habsburških vojn iz 16. in 17. st., ko je bila vasica obdana z neuničljivim obzidjem in sedmimi stolpi. Nekatere gradnje izvirajo iz začetka prejšnjega tisočletja, medtem ko dva stolpa pričata o tem, da so bili njihovi prvi graditelji Rimljani.

  Z lokalnim vodnikom se bomo sprehodili po ozkih šmartenskih »gasah«, kakor jim pravijo domačini ter prisluhnili zgodbam iz preteklih časov. Ogledali si bomo severni trg in spoznali posebnosti Šmartenske arhitekture: gank z zunanjimi stopnišči, široke napušče, okrasne dimnike, ki so bili ponos vsakega Šmartenca, mostovže, spahnjenco ali žbatafur, itd.

  Vstopili bomo v cerkev sv. Martina  z gibelinastim zvonikom, ki po svoji velikosti povsem prekaša ostale stavbe v vasi. Notranjščino je leta 1960 poslikal slikar Tone Kralj. Spoznali bomo zgodbo najbolj priljubljenega svetnika vse od srednjega veka do danes, ki je tudi zaščitnik vina in pivcev. Po želji si bomo ogledali Hišo kulture z galerijo, kjer razstavljalo številni domači in tuji avtorji (za doplačilo).

  Nova pridobitev vasi je posodobljena etnološka zbirka v muzeju »Briška hiša«, kjer je predstavljena bivalna kultura Brd. V nadstropju je razstava razvoja  briške hiše od prazgodovine do danes s  filmskim prikazom Brd ter življenja v Brdih v polovici 20. stoletja. V kleti  je prikazana tradicionalna vinska klet, v pritličju pa je v ambientu tipične briške kuhinje trgovinica s keramičnimi izdelki ter dobrotami iz briške kulinarike.

  Na južnem trgu bomo spoznali, kaj je »brjar« in si ogledali naselje iz zunanje strani južnega obzidja, ki kaže prvotne zasnove starodavne rimske utrdbe. Prisluhnili bomo zgodbam vihravih Uskokov, ki so na tem obzidju branili ozemlje in o Leonardo Da Vincijevem načrtu obrambe proti Turkom. Začutili bomo utrip, ko so se na trgu zbirali vaščani in opravljali sezonska dela: penčanje in sušenje čjšp (sliv) ali prunel, ki so imele velik sloves celo v severni Ameriki, fig, zlaganje »črjšnj« ter se pomerili v balinanju in drugih zabavnih igrah. Spoznali bomo, zakaj Šmartenci na vhodna vrata obesijo venček in kateri so najpomembnejši vaški prazniki in običaji.

  Po želji se bomo ustavili v delavnici s prodajno razstavnim prostorom, kjer so vam na voljo izključno ročno izdelani izdelki naravne kozmetike iz oljčnega olja Nona Luisa.

  MOŽNOSTI VODENIH OGLEDOV:

  - Voden ogled z lokalnim vodnikom

  - Voden ogled z lokalnim vodnikom s kozarcem briškega vina, kruh, sir 

  - Voden ogled z lokalnim  vodnikom, domač narezek in kozarec buteljčnega vina  Rezervacije na tel. št. +386 (0) 31 341 693 oz. info@agencija-marica.si

Galerija